Elvespa - Massor med elvespor

Elmotorcykel

Elmotorcykel & Elvespa

Många elvespor är elmotorcyklar eftersom definitionen på en elmotorcykel styrs av dess motorstyrka och effekt/vikt-förhållande. Det har funnits motorcyklar sedan de första patenten lämnades in redan år 1895. Många tycker att vanliga motorcyklar kan accelerera snabbt men det är ingenting mot vad elmotorcyklarna gör. Därför har man i lagstiftningen gjort begränsningar för hur många hästkrafter den har per viktenhet. För de snabbaste elmotorcyklarna måste man vara 24 år.

Körkort för olika elmotorcyklar

Elmotorcyklar & Elvespor

Det finns egentligen tre olika typar av körkort för elmotorcyklar och motorcyklar i allmänhet. Det som styr dessa är främst hur motorstarka motorcyklarna är.

  • Lätt elmotorcykel som kräver motorcykelkörkort A1 - Motoreffekten får maximalt vara på 11 kW och effekt/viktförhållandet ska vara mindre än 0.1 kW/kg.
  • En elmotorcykel som kräver motorcykelkörkort A2 - Motoreffekten får maximalt vara på 35 kW och effekt/viktförhållandet ska vara mindre än 0.2 kW/kg.
  • Tung elmotorcykel som kräver motorcykelkörkort A - Motoreffekten är över 35 kW eller effekt/viktförhållandet är mer än 0.2 kW/kg.

Räckvidden för elmotorcykelar

Eftersom det finns så många olika elmotorcyklar är det stor variation i räckvidd mellan dessa motorcyklar. För de enklaste elmotorcyklarna är räckvidden begränsad till 70 km men det finns flera elmotorcyklar där du lugnt kan åka 250 km.

Kostnaden att åka elmotorcykel är bara omkring 1 kr per mil eftersom elenergin är så billig jämfört med motsvarande mängd energi i form av bensin.


Mer fakta om elvespor

På dessa sidor kan du hitta mer fakta och relevant information om elvespor men även om elmopeder och elmotorcyklar.Meny - Elvespa
Till förstasidan på www.elvespa.se Högst upp på sidan om elvespa Längst ned på sidan om elvespor
Elcykel Elmoped Elscooter Elmotorcykel